lauantai 7. syyskuuta 2013

Raskausajan ruokavalio, yhden päivän ruokailu ja liikunta

Voisin alkuun laittaa esimerkin ruokailustani ja liikunnasta yhden päivän aikana, silloin kun olin raskaana.
Nyt en ole vielä päässyt liikkumaan, olen antanut kropan palautua synnytyksen rasituksesta. Alkuviikosta tehtiin ensimmäinen kunnon vaunulenkki, mutta paikat ovat kyllä vielä kipeänä. Tuntuu että keuhkot ovat lytyssä ja lonkat aivan löysänä. Täysimetän tyttöä, mikä toimii mainiona energiankulutuksena tässä vaiheessa!

Olin siis todella onnekas ja voin tosi hyvin koko raskauden ajan, joten pystyin liikkumaan hyvin ihan laskettuun päivään saakka.

08.00-09.00 Aamupala:
-Lasillinen vettä,
-2 palaa täysjyväleipää (tai ruisleipää) paahdettuna, päälle voita/levitettä (ihan mitä tahansa voita, en ole seurannut rasvan määrää), juustoa pari siivua, leikkelettä(esim. kalkkuna tai saunapalvi) tai leivän sijaan muroja/mysliä piimän kanssa
-kuppi kahvia, maidon kera
-lasillinen täysmehua (esim.appelsiini- tai ananasmehu)
-monivitamiinitabletti, b-vitamiini, maitohappobakteerit(rela)


11.00-12.00 Luonas:
-Täysjyväriisi, tai pasta, keitinveteen öljyä ja suolaa
-Kanasuikaleita valmistettu padassa, lisukkeeksi ruokakermaa ja esim. babyporkkanoita + 50g voita ja tilkka oliiviöljyä sekaan. Kaikki sekaisin pataan ja uuniin miedolle lämmölle noin 2-3 tunniksi.
-Jälkkäri ihan mitä tahansa herkkua on tehnyt mieli, esim.mustikkapiirakkaa ja vanilijakastiketta, keksiä,  jäätelöä, suklaata tai karkkia. (Herkkujen hiuko oli aivan mahdoton koko raskauden ajan ja sallin niitä itselleni lounaan jälkeen tietyn sopivan määrän.) Nyt se hiuko on hävinnyt :)

16.30-17.30 Päivällinen:
-Yleensä sama ruoka kuin lounaalla
-Ruokajuomana vettä

19.30-20.00 Iltapala:
-Näkkileipää(ruisleipää) voin ja juuston kera tai mysliä/muroja piimän kanssa.
-Juoma, vesi

Söin näkkileipää sen takia että ruisleipä alkoi jostain syystä ällöttämään raskauden aikana ja näkkileipä maistui paremmin.

Aamupäivisin ollaan ulkoiltu esikoisen kanssa, esim. pyöräilty puistoon tai sitten olen kävellyt itse ja poika pyöräillyt.
Lounaan jälkeen päiväunet, yleensä olen nukkunut noin tunnin, tai ainakin maannut ja levännyt.
Iltapäivällä sama ulkoilu ihan perusliikkumisen merkeissä.
Liikuntaa, eli reipasta kävelyä vähintään 20 minuuttia päivässä.
Kahvakuulaa 4.llä kilolla, perus heilautuksia 20 toistoa ja 3 sarjaa huilit välissä.
Loppuraskaudesta jaksamisen mukaan nuo toistot, välillä tein 15 toistoa ja huilasin vähän pidempään sarjojen välissä.

Askelkyykkyjä noin 50 eteenpäin ja 50 taaksepäin.
Pakaralihaksia jalannostoa konttausasennosta sivulle 20 toistoa ja 4 sarjaa. Kummallakin jalalla tietenkin ;)


Oikeastaan olen syönyt ihan kaikenlaista ns. puhdasta ruokaa, eli ei eineksiä, en ole katsonut rasvan määrää vaan ainostaan rasvan laatua, eli olen käyttänyt voita ja öljyä joissa on paljon hyviä rasvoja, olen kuitenkin vältellyt esim. sipsejä, pizzoja, hampurilaisia ym. rasvaisia/suolaisia valmis-ja pikaruokia. En myöskään käytä salaatinkastikkeita, majoneeseja, sokeripitoisia mehuja, limsoja,valkoista leipää ja tuotteita joissa on paljon lisättyä sokeria ja huonoja rasvoja.
Tämä siis toimii minulla, enkä ole hirveästi katsonut mitä syön, mutta säännölliset ruokailut ja liikuntaa joka päivä. En ole missään vaiheessa ottanut paineita liikkumisesta ja olen liikkunut niin paljon kun olen jaksanut ja levännyt silloin kun olen ollut levon tarpeessa.

Suunnitelmissa olisi ostaa 8 kilon kahvakuula ja alata treenaamaan sillä ja sitten vaunulenkit siihen päälle. Kunhan parantuisin kunnolla. Tänään tyttö on 3 viikkoa :)